De raamfoto en zijn verhaal!

Een foto-expositie en het verhaal van inwoners en bedrijven uit Zeewolde in de huidige coronasituatie door Josette Alkema.

De laatste foto uit de serie!

28 april 2020 – Josette, fotografe

3 weken geleden ging ik voor het eerst op pad om raamfoto’s te maken. Ik wilde iets tastbaars maken, een herinnering aan deze tijd.

Op 6 april ben ik begonnen met Tjeerd, Bianca met hun kinderen, dit plaatste ik op Facebook en hierna liep het storm.

Zoveel mooi en positieve reacties. Hoe mooi en leuk om te horen hoe het met iedereen gaat en hoe verschillend het thuis gaat met kinderen in allerlei verschillende leeftijden. Niet alleen gezinnen, maar ook bedrijven gaven een kijkje  in hun leven van nu.

Na 21 schitterende, mooie en ontroerende portretten stop ik met deze expositie van Raamfoto’s.

Ik wil iedereen nogmaals bedanken dat ze meehebben gedaan en hun verhaal met mij en jullie wilde delen.

Ook bedankt voor het doneren aan een goed doel, de meeste hebben gekozen voor de Voedselbank, dank hiervoor.

Wanneer alles weer in rustiger vaarwater komt, hopelijk zo snel mogelijk, wil ik een expositie hier in het dorp maken van deze Raamfoto’s.

Graag zou ik nu een stuk of 10 portretten willen maken van vitale beroepen in deze tijd. Een portret in bedrijfs-beschermende kleding en ook hierbij weer het verhaal erbij.

Week 17-2020

27 april 2020 – Cora, Marcel en hun kinderen

“Terwijl een ieder aan huis gekluisterd is, kunnen wij niet stil zitten. Na nauwelijks winter te hebben gehad, leek het seizoen in januari al los te barsten. Alles was vroeger, de natuur, aanvragen voor tuin aanleg en tuinonderhoud. Toen ging Nederland in maart in een vorm van Lockdown. Onzekerheden doemden op. Hoe lang kunnen we door gaan, blijft alles voorradig, hoe kunnen we werk veilig uitvoeren voor opdrachtgevers en personeel? We stellen werk- en omgangsprotocol op, zorgen voor een schone werkomgeving, en bij het geringste spoortje verkoudheid ook in de thuissituatie preventief thuisblijven.

Door dat iedereen nu thuis werkt/blijft is de tuin veel belangrijker voor ons geworden. Even achter de laptop weg en in de tuin genieten van de zon en een bakje koffie. Heel fijn dat dit nu kan. Genieten van de kleine momenten.

O ja, de kinderen. Tussen de 11 en 17 jaar. Ineens zijn zij overdag ook thuis, nou ja… de oudste werkt (en leert) al, dus dat is fijn. Moeten ze allemaal online school volgen. Hoe gaan we dat doen met 4 kinderen, 6 werkende laptops (incl. onszelf), ieder op zijn eigen plek. Lijkt een hele uitdaging, met wat hulp hier en daar gaat het eigenlijk best goed. Natuurlijk is het af en toe wat hectisch al zijn er veel momenten dat je denkt. “Eigenlijk is het mooi dat we met elkaar zijn, gezond en vooral samen”. Geeft een waardevol gezinsgevoel.

Nu een ruime maand later merk je aan de kinderen, dat les krijgen en de aandacht erbij houden lastiger wordt, en lontjes soms wat korter. Gelukkig zijn we allemaal gezond, en is al het andere dus bijzaak. Met veel verjaardagen in dit gezin is voorjaar 2020 ook bijzonder. Komende zomer maar eens overdoen, met allen die ons lief zijn, misschien ook dan met iets meer afstand. De tijd zal het ons leren en in de tussentijd hopen we voor veel mensen de tuin op te knappen, zodat ze ook hier in kunnen recreëren. Liefs van de Achterbergjes. ”

26 april 2020 – Doite, Sietze, Janneke en Jikke

“Huis en thuis. Wij, Sietze (54) Doite (45) Janneke (9) en Jikke (7), hebben een huis maar zijn meer thuis aan boord van onze platbodem St Anthonius. Zeker vanaf april zijn we veel op onze schokker in de Bolhaven te vinden.

Nu corona heerst is deze plek nog bewuster ons oplaadpunt. In onze Bakkerij De Toren is het nu alle hens aan dek. De loop is anders en alle producten dienen verpakt in de winkel te liggen. Omdat we primair vanuit de winkel verkopen redden we het nu om open te blijven, wij blijven bakken! Net een volle doch prachtige aanloop naar Pasen beleefd. Nu op naar Koningsdag.

Voor Doite Jager vormde het thuisonderwijs geregeld een spagaat. Ze moest op twee plekken zijn. Het thuisonderwijs maakt van ons huis een plek waar nu meer moet. Aan boord niet, nooit!”

25 april 2020 – Nicole en haar gezin

“En zo zaten wij opeens half maart met zijn zessen thuis.

Arian als ICT er , werkt 4 dagen thuis en gaat 1 dag in de week naar de zaak.

Annabel, 24 jaar oudste dochter thuis, werkt als onderwijsassistent in groep 3 op een school in Hilversum. Bereidt en zoekt leuke lessen op thuis en is 1 a 2 dagen per week op school om kinderen op te vangen die ouders hebben in vitale beroepen. Zij mist ‘haar’ kinderen en hoopt ze snel weer in de klas te zien zitten.

Jens, 19 jaar, zou fulltime bij Walibi gaan werken als instructeur Rides. Helaas…Walibi is voorlopig dicht dus hij moet op zoek naar iets anders.

Kyrsten, 11 jaar, en bezig aan haar laatste jaar van de basisschool. Vragen als komt er nog een eindmusical, kunnen wij afscheid nemen van de basisschool? De tijd zal het leren. Gelukkig kan zij nog wel 1 keer per week paardrijden op de manege, waar zij meehelpt om de paarden de nodige beweging te geven nu er geen lessen zijn.

Elyas, 9 jaar. Mist school en zijn vrienden. Hij wil zo graag weer naar school. Gelukkig is het allemaal goed geregeld via school en spreekt hij de juf en klasgenootjes dagelijks, en heeft de juf zelfs 1 keer per week tijd om ieder kind even apart te spreken online. Hoe bijzonder!

Af en toe is het even zoeken voor een ieder om een rustig plekje te vinden om online te vergaderen, zakelijke telefoontjes af te wikkelen of online met de juf te praten maar het lukt ons allemaal prima. En het is ook wel gezellig zo met zijn allen.

En ik mis mijn activiteiten op school van de kinderen. De OR en de overblijf. En ook het Lotus spelen (uitbeelden slachtoffer bij bijvoorbeeld EHBO lessen) ligt stil, maar ook dat komt allemaal wel weer.

Onze tip? Geniet van de kleine dingen, maak van iets negatiefs iets positiefs. Het komt allemaal goed! “

24 april 2020 – Alice Horling

“Nu we een aantal weken op weg zijn in deze corona crisis merk je dat er weer een bepaalde routine ontstaat. Het werk in de wijngaard gaat gewoon door. Met de natuur volop in ontwikkeling hoeft Geert zich voorlopig niet te vervelen. En ook het wijn maken staat niet stil. We merken wel dat sommige processen wat worden vertraagd. Zo ligt onze Parelwijn die in Duitsland moet worden gebotteld nog steeds op vat. Hier wordt de wijn niet minder van maar het duurt wat langer voor ze in de winkel ligt. Onze horeca is in ieder geval tot 1 juni gesloten. Dat betekent even geen wijnproeverijen, feesten en partijen en ook een lekker glas lokale wijn op het terras is er even niet bij. Gelukkig weten mensen onze winkel nog wel te vinden en drinken ze nu een mooi glas wijn in hun achtertuin.

Ondertussen doet de ontvangstruimte ook dienst als werkplek voor Alice die drie dagen in de week werkzaam is als kinderfysiotherapeut op ´s Heeren Loo in Wekerom. Cliënten contact vindt nu vooral plaats via de mail, app en videobellen. We realiseren ons dat we in deze tijd bevoorrecht zijn met het plekje waar we wonen. Voldoende ruimte voor het hele gezin.

Tip: Steun de lokale horecaondernemers. In deze tijd zijn ze super creatief om u te verwennen met een lekkere maaltijd. “

23 april 2020 – Amanda & Ronald

“De Corona crisis betekend voor ons onzekere tijden. Ronald als startend ZZp’er in de bouw en ik werkend in de luchtvaart. Thuiswerken, trainingen volgen, moeder van een 6-jarige stoere knul en deeltijd lerares hakt erin maar we maken er het beste van!

Gelukkig hebben wij het virus nog niet van dichtbij meegemaakt en wij hopen dat ook niet te doen. Wel missen wij de mensen die wij nu niet kunnen zien heel erg en leven intens mee met de mensen die iemand zijn verloren in deze al moeilijke tijden.

Toch proberen we er samen elke dag weer een feestje van te maken. Want elke nieuwe dag is er eentje om te vieren. We eren het leven en het hebben van elkaar, genieten van het weer in en om de tuin, spelen spelletjes, bakken en maken lekkere dingen en proberen vooral van alles te genieten. Want mensen, wacht niet op een goede dag, maak er één! ”

22 april 2020 – Susan & Zoe

“Mijn naam is Susan, ik woon sinds een jaar in zeewolde met mijn hond Zoe. Ik werk normaal gesproken 4 dagen per week bij KNGF Geleidehonden in Amstelveen en nu werk ik al een aantal weken vanuit huis aangezien ons kantoor gesloten is. Een hele andere manier van werken in een team van ongeveer 10 personen wat normaal in een ruimte werkt. Nu hebben we veel contact via app, teams en telefoon en dat gaat eigenlijk hartstikke goed.

In mijn vrije tijd is het ook best wel anders geworden. Afspreken met vrienden gaat niet, dus we hebben via videobellen  gebruncht, we hebben online ge-mario-kart en praten met elkaar lekker over wat we gaan doen als alles weer kan.

Al met al, vind ik het goed te doen, het is een aanpassing maar met een beetje creativiteit kom je een eind. Wandelen met Zoe doe ik ook lekker veel, al mist zij haar kantoor honden vrienden ook . ”

21 april 2020 – Bianca & Eibert

“Tien vingertjes, tien teentjes. Een perfect neusje. Alles zit erop en eraan. Het heerlijke is dat wij met z’n drietjes alle tijd hebben om ongestoord daar de hele dag naar jou te mogen kijken. Je bent perfect en ondanks dat we die perfectie met de wereld zouden willen delen, hebben wij eindeloos de tijd gekregen om naar jou te kunnen kijken en met je te knuffelen. Je grote zus van 2 steekt haar hoofdje over het randje van je box en aait je een keer over je bolletje. Zij moet wennen, maar ze is ontzettend trots op haar nieuwe broertje. Net als wij.”

20 april 2020 – Waraporn en haar gezin

“Onzekerheid en veerkracht.

Tijdens de voorjaarsvakantie waren wij al ziek waardoor we al een tijdje langer thuis zijn. Onze oudste dochter en ik (moeder) vallen in de risico groep. We neem geen risico dus we blijven gewoon thuis. Dus voor ons is vanaf voorjaarsvakantie tot nu is best lang.

De kinderen miste toen al school, zwemles en ballet maar begrijpen dat dit even niet kan als ze ziek zijn. Maar nu zijn ze beter, dus waarom moeten we toch steeds thuisblijven en mogen we niet naar school, vriendinnen, zwemmen, opa en oma en dansen? Lastig uitleggen aan kinderen van 3 en 5.

Nu een aantal weken verder zijn we vooral trots op de veerkracht die iedereen toont, online school en videobellen met de juf en vriendinnen,dansles via Skype en de zwemleraar die een persoonlijke video opneemt voor alle leerlingen. We videobellen regelmatig met opa en oma, het is heel fijn dat dat allemaal kan.

Tip: Ondanks alle uitdagingen en onzekerheid die deze tijd met zich mee brengt proberen we vooral het positieve te benadrukken, meer tijd met elkaar kunnen doorbrengen waardoor je als gezin nog dichter bij elkaar komt. Voor school doen we wat kan maar na de eerste weken wel een beetje de druk er af, er zijn meer dingen om te leren en te ontdekken door bijvoorbeeld, te helpen met koken, huishoudelijke taken en buiten te spelen (in de tuin). Positieve liefde en kracht wat ons allemaal helpt om deze moeilijke tijd door te komen.”