De raamfoto en zijn verhaal!

Een foto-expositie en het verhaal van inwoners en bedrijven uit Zeewolde in de huidige coronasituatie door Josette Alkema.

Week 15-2020

13 april 2020 – Familie Fika

“Fika opende haar deuren precies een jaar geleden, en nu moeten ze voorlopig dicht blijven. Een bizarre en onzekere periode voor iedereen, maar ook een tijd waarin wij even terug kunnen kijken naar het afgelopen jaar.

Wat een avontuur was dat, overdonderd zijn wij door alles wat er op ons pad is gekomen. Het concept was voor ons zo helder, maar hoe draag je dit over op de gasten? Hoe creëer je een hecht team? En hoe houd je je staande met alle meningen?

Nou, soms niet. Maar met een bak vol positiviteit, vertrouwen en passie kom je een heel eind.

Renée is enorm trots op waar ze nu zijn met Fika, op iedereen die heeft geholpen om dit neer te zetten. Haar familie en vrienden, maar zeker ook de fika-family. Zeker in deze tijd zijn we tot elkaar gekomen, en zijn we hechter de ooit. Iets waar ze enorm dankbaar voor is. Het team heeft snel moeten schakelen in werkzaamheden en mindset, maar dit doen ze enorm goed.

Hoe onzeker deze tijd ook is, gaan wij gewoon door. Wij zijn meteen begonnen met het opzetten van een bezorgservice, in eerste instantie om onze verse voorraad ´op te koken´ begonnen wij op dag 1 met 28 porties. Echter bleek de vraag veel groter, en heb ik de chef gebeld of hij toch iets eerder wilde beginnen, we hadden namelijk 90 bestellingen. De vraag naar gezonde en goed geprijsde maaltijden bleek groot. We zijn overladen met lieve berichten en support op allerlei manieren, hier kregen wij een enorme boost van en goede moed om door te gaan met deze maaltijden. ”

12 april 2020 – Alice met haar gezin

“Wij zijn Leon (30), Alica (28) en Avery (2). Het is een rare tijd, waarin we te maken hebben met nieuwe standaarden en dingen die zo gewoon zijn maar nu opeens niet meer kunnen en mogen. Juist in deze tijd van maatregelen en onrust zijn wij als gezin dichter naar elkaar toe gegroeid.  Beiden werken wij bij de politie. Alica is aspirant, dit betekend dat zij nog in opleiding is tot agent, en Leon is hondengeleider. Voor de corona crisis begon werkte wij allebei full-time, dat is nu toch wel heel anders. Alica werkt nu grotendeels vanuit huis en Leon draait vanwege zijn functie wel gewoon al zijn diensten, maar dan toch een tikkie aangepast. Doordat wij nu (meer) thuis zijn, zijn wij als gezin veel bij elkaar. In een normale situatie logeert Avery wekelijks bij opa & oma en gaat ze 2 dagen naar de kinderopvang, dit is er nu helemaal niet meer van. Ondanks alle ellende proberen we nu dus heel bewust van haar en ons gezin te genieten.

Het werken als hulpverlener is wel veranderd sinds Corona zijn intrede heeft gedaan. Zo is Leon de afgelopen weken bewust in zijn gezicht gehoest waardoor we als gezin in quarantaine hebben gezeten. Toch moet hij wel proberen tijdens het werk zoveel mogelijk de 1.5 meter te hanteren. Helaas gaat dat bij dit werk niet altijd en heb je soms fysiek contact met mensen, waarvan je niet weet of zij wel of niet besmet zijn. Leon is zich bewust van de risico’s voor zichzelf en zijn gezin, maar wil graag zijn steentje bijdragen om de maatschappij juist in deze tijd draaiend te houden.”

11 april 2020 – Het verhaal van Mariette en haar gezin

“Bij de geboortes van onze zoons was ons huis weken lang gevuld met blauwe muisjes die rollend over de vloer gingen, en gezelligheid van iedereen die kennis wilde maken met de nieuwe aanwinst in het gezin.

Lieve Loa, al precies drie weken eten wij iedere dag met z’n vieren beschuit met roze muisjes om jouw geboorte te vieren. We hebben en nemen alle tijd om jou te leren kennen en te laten zien in welk gezin je zult opgroeien, maar je zult even moeten wachten tot je kennis kunt maken met de rest van de wereld.

Probeer ook te genieten van deze ‘tijd’ want voor je het weet is de alledaagse drukte weer terug.”

10 april 2020 – Het verhaal van Lisette en haar gezin

“Vandaag is onze dochter 7 jaar geworden! We hadden gepland om dit jaar goed uit te pakken. Vorig jaar was ze erg ziek en lag ze rond haar verjaardag in het ziekenhuis. Haar kinderfeestje werd verplaatst en haar verjaardag hebben we klein en kort gevierd. Met de belofte dat we volgend jaar in april 2020 een groot feest zouden houden en een extra uitgebreid kinderfeestje…

Wie had kunnen denken dat haar verjaardag, dit keer gelukkig blakend van gezondheid weer in het water zou vallen. Maar we hebben er een extra feestelijke dag van gemaakt. Er is met de hele klas voor haar gezongen en ze heeft heel veel kaartjes gekregen.
We hebben ontbeten met knakworstjes en geluncht met pannenkoeken en het avondeten bestond uit patat met frikadellen.
Samen met haar neefje en nichtje heeft ze via videobellen cake versierd en koek gehapt.
Alle cadeautjes waren van tevoren besteld en verstopt, ze heeft ze telefonisch met de hele familie erbij uitgepakt! En de hele dag haar lievelingsfilms gekeken.

Een verjaardag om nooit te vergeten… Een verjaardag waarvan mijn andere twee kinderen nu ook vragen of zij het zo mogen vieren.

Onze tip is: probeer te denken in oplossingen en wees creatief.
Denk outside the box. Zo kunnen mooie originele dingen ontstaan.
Soms zelfs mooier dan het oorspronkelijke plan.”

9 april 2020 – Het verhaal van Nicole en Familie

“Wat een bizarre tijd

Tot 1,5 jaar geleden waren de kinderen en ik gewend om 3-4 maanden zonder papa te zijn. Als kapitein varend over de hele wereld hadden wij enkel contact via Skype. Van kantoorbaan binnen hetzelfde bedrijf, nu 24/7 met elkaar als gezin thuis. John boven op kantoor aan het werk en ik als juf (vlogger) en mama beneden met de kids. Best lastig uit te leggen aan de kinderen dat zij niet meer binnen mogen spelen met hun vriendjes en vriendinnetjes. Gelukkig is het mooi weer en kunnen ze in en om het huis wel lekker spelen. Dit is maar goed ook, want zo hoef ik niet de hele tijd politieagente te spelen en heb ik tijd voor videobellen met mijn klas.

In de avonden heb ik vergaderingen en neem ik de vlogs op. De momenten dat ik voor de opvang van kinderen waarvan ouders een vitaal beroep hebben naar school moet, is John bij onze kids en werkt hij de avonden juist weer door. Zo is het 24/7 samen zijn toch niet echt samen, want wij wisselen de kinderen en ons werk wat dat betreft af.

Dankbaar dat wij dit kunnen, er zijn genoeg gezinnen waarvoor dit anders is.”

8 april 2020 – Het verhaal van team Bloomfields and Desjardins

“4 weken geleden dachten we, dit gaat een hele lastige tijd worden. Met het zogenaamde eerste hamsterweekend, waar alle toiletrollen en aspirines en paracetamol waren uitverkocht, zagen wij de omzet met de 50% dalen. In het weekend na de persconferentie overleg met het personeel gehad, wat als……?

Een aantal winkels mag open blijven en vanaf dinsdag na dat bewuste weekend zagen we het aantal online orders flink stijgen. Waar we nooit aan hadden gedacht, is dat mensen natuurlijk niet naar elkaar toe kunnen voor welke gelegenheid dan ook. Dus gaan ze bloemen versturen! We hebben een leuke actie bedacht met de lokale tulpenkweker Van de Westeringh en dat was een dikke hit. Dit ook omdat de export van bloemen helemaal plat ligt, ontstonden er mooie ideeën.

Wat betreft het online orderverkeer van ontvangen en verzenden van bloemen, gaat dat nog steeds door. Zo dragen wij ook een steentje bij om iedereen, voor welke gelegenheid dan ook, een vrolijk boeket te bezorgen.”

7 april 2020 – Het verhaal van Walter en zijn gezin

“Drukke tijden.

Het is druk aan de keukentafel. Onze 3 dochters in groep 6 tot en met 4VWO moeten hun schoolwerk doen. Van staartdeling tot sinus en cosinus. Als ouder moet je behoorlijk in het geheugen graven. Gelukkig hebben we nog de nodige hulp via internet. Er wordt druk “gezoomt” met school.

En dan ben je als ondernemersadviseur ook nog vraagbaak voor je klanten/ondernemers. Het is een onzekere en hectische tijd voor velen. Bijstand, compensatie, uitstel, wat zijn de mogelijkheden.

Lady, onze trouwe viervoeter, vindt het geweldig. Er is nu altijd wel iemand in de buurt. Lekker gezellig die drukte. En voor ons is het ook fijn, want de hond moet toch worden uitgelaten. Op zoek naar rustige plekken in Zeewolde hebben we nieuwe wandelroutes in de bossen gevonden.

Onze tip: probeer structuur in de dagen aan te brengen. Van 9.00 tot 12.00 (school)werken en dan weer van 13.00 tot 15.00. Dan is het schoolwerk voorbij en kunnen kids weer relaxen. “

6 april 2020 – Het verhaal van Tjeerd en Bianca

“Dit voorjaar zullen wij niet snel meer vergeten. Met onze drie kinderen van 6, 3 en 1 jaar is het best een drukke tijd.
Wie had gedacht dat wij ooit nog eens thuis onderwijs zouden geven (en heel veel herkennen van onze eigen schoolperiode), en grotendeels thuis zouden werken. Ondanks dat de reden echt ernstig is, is het op één of andere manier bijzonder en ook mooi om dit mee te mogen maken.
We voelen ons bevoorrecht met elkaar, een fijn huis en een mooie tuin om de tijd in door te brengen.
Tip; probeer er het beste van te maken: negativiteit veranderd je situatie nooit!”